måndag 15 september 2008

En relativt produktiv helg

Faktiskt. Var helt slut i fredags, så lördagen blev lugn. Låg på soffan och kollade på SYTYCD, sambon flydde fältet, pysslade lite, dammsög och tog ett bad, allt för att slippa titta. ;) Sedan blev det kycklingwok och tv. Skönt att bara vara så där. Näst kommande helger är vi uppbokade, så detta var liksom lugnet före stormen.

Igår vaknade jag pigg och alert och kände mig riktigt igång. Bakade frukostbullar och sirapskakor som jag hade planerat. Det var ett tag sedan jag bakade nu. Funderar på om det inte blir schackrutor senare i veckan. Kakorna får bo i denna vackra burk från Cloetta som jag helt fräckt lånade hem från landet! Mycket finare än att ha dem i en vanlig plastburk ju! Recept återfinns nedan.

Har funnit ett sug efter chocklad och sötsaker nu. Försöker hålla det i schack eftersom jag är så stolt över att ha gått upp så lite som jag har gjort. Vore ju illa om jag skulle få en craving efter choklad så där helt plötsligt. ;-) Kanske är dags att införskaffa sig morötter...

I eftermiddag bär det av till BM igen. Ska försöka komma ihåg att spela in hjärtljudet så att älsklingen får höra också. Han kan ju tyvärr inte medverka då han jobbar. Försökte få honom att vara hemma idag så att han kunde följa med, men icke. ;-) Kan jag iofs förstå.

Grahamsbullar

(12 St)

25g margarin eller 2 msk olja

3dl vatten

25g jäst

1tsk salt

1msk socker

2dl grahamsmjöl

5dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Smält margarinet och häll på vattnet eller blanda oljan och ljummet vatten.

3. Smula jästen i en bunke.

4. Häll på degspadet.

5. Tillsätt socker, grahamsmjölet och hälften av vetemjölet.

6. Arbeta degen med en träslev, tillsätt lite vetemjöl åt gången tills degen är blank och smidig och lossnar lätt från bunkens kanter.

7. Låt degen jäsa till dubbla storleken eller låt den vila i ca 10-15 minuter.

8. Arbeta degen på bakbordet.

9. Rulla ut degen till en längd och dela upp den i 12 lika stora delar.

10. Rulla dem till bullar och lägg på en smord plåt, platta eventuellt till dem eller gör dem mer avlånga.

11. Jäs bullarna

12. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

13. Pensla bullarna efter gräddning med kallt vatten.

14. Låt kallna under bakduk på galler.

Sirapskakor

200 g smör eller margarin

2 ½ dl socker

2 tsk bakpulver

2 msk sirap

ca 5 dl mjöl

Blanda smöret och sockret poröst, blanda i bakpulvret och sirapen. Ha till sist i mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela upp och rulla ut till längder och lägg på plåt. Platta ut rullarna med fingrarna och grädda i 200 grader i ca 8-10 min. De ska ha "flytit" ut och fått färg. Skär kakorna på diagonalen medan de är varma.

Tips: Sirapen kan bytas ut mot tex kakao, och då penslas längderna med ägg och sprinklas med pärlsocker. Till jul kan det vara gott med kardemumma i.

1 kommentar:

  1. Du är så duktig som makar. Hoppas att du blir en såndär bullmamma som bakar varje vecka o bjuder hem dina kära väninnor på te. ;)

    SvaraRadera

Jag älskar kommentarer! :)